Logo
Ett äldre hus i bakgrunden och en man i varselkläder med spade syns. Samt en grävmaskin i förgrunden.

Nu får Gästrike Hammarby fiber

Framtidens bredband rullar in i Gästrike Hammarby.
Som ett svar på Telias avveckling av kopparnätet i Sverige, och nu i höst i Gästrike Hammarby, satsar Sandviken Energi på att bygga ut fibernätet i bygden.

En som tar emot Sandviken Energis satsning på bredband i Gästrike Hammarby med glädje är fastighetsägaren Ville Gustavsson.

— För mig betyder det att jag har möjlighet att få hyresgäster. Och kanske även att den yngre generationen kan tänka sig att bo så här lite på landet. Man ska ha samma uppkopplingsmöjligheter även om man inte bor i en centralort.

— Att ha bredband är avgörande, skulle jag säga.

Snart får Villes hyresgäster bredband

Han är en av de som hakat på fiberutbyggnaden och den nya moderna tekniken och han ser fram emot att kunna erbjuda sina hyresgäster ett snabbt och tryggt internet.

— De är ganska otåliga och vill komma igång och surfa, och få riktigt fart och slippa mobila uppkopplingar.

— Världen krymper med bredband, nu kommer man ju kunna jobba hemifrån och få tillgång till fler tv-kanaler och streama filmer.

Närbild på kablar.

Närbild på kablar.

Bild på man i grävmaskin.

Mikael gräver försiktigt den fåra där fiberkablarna ska läggas ned.

Närbild på kablar i en grävd fåra.

Nu rullar fiberutbyggnaden i Gästrike Hammarby.

Nedläggning av telestationer pågår

I Gästrike Hammarby läggs telestationen ned 30 september och nu pågår installationer i området för att säkra att de kunder som skaffat en fiberanslutning ska ha internet även efter 30 september.

Nedläggning av kopparnätet pågår runt om i Sverige och Sandviken Energis ambition är att kunna erbjuda en fiberanslutning till så många som möjligt av de kunder som blir påverkade av Telias nedläggning av telestationer. Förutsättningar för att bygga ut fibernätet ser dock olika ut för olika områden och nedläggningen går olika fort runt om i landet. Under 2021 har Telia aviserat att stationen i Högbo kommer att läggas ned och där tittar Sandviken Energi nu på andra lösningar för kunder som påverkas.

För Sandviken Energi innebär också stängningen av telestationer att reservdelar är svåra att få fatt i och att det inte är kostnadseffektivt att förnya utrustningen. Därför kan man som kund inte längre teckna ett ADSL-abonnemang hos oss. I stället satsar vi på utbyggnaden av bredband via fiber för att kunna erbjuda en snabb, modern och stabil internetuppkoppling, oavsett om du bor centralt eller bor på landsbygden.

Är du intresserad av att skaffa bredband via fiber kan du kontakta kundservice via telefon, eller mejl.

Bild på grävmaskin som tippar grus i en fåra samt varselklädd man med spade.

Här fylls diket igen efter att alla kablar är på plats.

Bild på äldre hus med grävmaskin i förgrunden.

I de gamla brukshusen i Gästrike Hammarby finns snart fiber.

Senast uppdaterat