Flera telestationer i Sandviken läggs ner – fiber räddar uppkopplingen för de flesta

Skanova har beslutat att lägga ner ett antal telestationer i Sandvikens kommun. Det innebär att bredband via ADSL och fast telefoni försvinner från de orterna. Men en påskyndad fiberutbyggnad hjälper de flesta som drabbas.

Telestationerna i Bovik, Ginborn, Kungsfors, Kalltjärn, Sänningahed, Sterte, Svartrönningen och Säveränge som Sandnet levererar bredband genom kommer att stängas ner den 3 december 2018. Anledningen är att Skanova inte längre kommer att underhålla dessa stationer. Sandnet, som hyrt koppartråden av Skanova, kan då inte fortsätta att leverera bredband via ADSL till kunder.

88 procent får möjlighet till fiber

När Sandnet fick beskedet om att Skanova lägger ned telestationer uppdaterades planerna för fiberutbyggnaden 2018. När beskedet kom om nedläggningen var stora delar av projekten för 2018 redan planerade men vi valde då att lägga till projekt och planera om för att kunna leverera fiber till de som blir påverkade av Skanovas nedläggning. På så vis har vi hittills kunnat erbjuda fiber till 75 procent av de som blir påverkade av Skanovas nedläggning.

-Att starta ett projekt för utbyggnation av fiber tar lång tid att planera, speciellt på landsbygden där processerna för markavtal, myndighetsbeslut, upphandlingar etc. kräver mer tid. Men vi har hittills lyckats ge 88 procent av de påverkade möjlighet till fiber säger Jan Persson som är affärsområdeschef för Sandnet, en del av Sandviken Energi.

Sandnet genomför även fiberutbyggnad där Telias kunder blir utan ADSL i samband med nedläggningen. Det gäller områdena Bastfallet, Fermansbo, Hagmuren och Trösken.

 

Publicerad: 2018-12-03 08.49